متخصص ریه کیست ؟
در حقیقت متخصص ریه ، پزشکی است که ابتدا به مدت هفت سال در مقطع عمومی رشته ی پزشکی تحصیل می کند . سپس بعد از شرکت در آزمون تخصص پزشکی ، در صورت کسب رتبه ی لازم ، به مدت چهار سال به تحصیل در رشته ی تخصصی داخلی میپردازد . در انتها به مدت دو سال در مقطع فوق تخصصی پزشکی در یکی از زیرشاخه های تخصص داخلی ، به نام بیماری های ریه اقدام به تحصیل می کند .
متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) به درمان کدام بیماری ها می پردازد ؟
متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) در طی دوران تحصیلی خود ، مهارت و دانش لازم را برای پیشگیری ، تشخیص و درمان بیماری های ریوی فرا می گیرد . همچنین مهارت و دانش لازم را در جهت کاهش درد و رنج ناشی از بیماری های ریوی کسب میکند .
از جمله بیماری هایی که متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) به درمان آن ها می پردازد ، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- آسم
- سرطان ریه
- سل
- کرونا
- ادم ریوی
- ذات الریه
- برونشیت
- آمبولی ریوی
- سندرم حاد تنفسی
- آمفیزم
متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) چه اقدامات تشخیصی - درمانی را برای درمان بیماران انجام می دهد ؟
از جمله اقدامات تشخیصی – درمانی که متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) انجام می دهد ، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- انجام تست های عملکردی ریه ها
- انجام تست ورزش برای ریه ها
- انجام پلتیسموگرافی : اندازه گیری حجم های ریوی
- انجام تست های تحریکی مجاری تنفسی و هوایی
- سنجش عملکرد عضلات تنفسی
- انجام مکانیکال ونتیلاسیون : مکانیکال ونتیلاتور ، دستگاهی است که به بیماران دارای مشکلات تنفسی ، که خودشان به طور طبیعی قادر به تنفس نیستند ، کمک می کند تا نفس بکشند . برای استفاده از این دستگاه ، نیاز است که متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) تراشه ی این دستگاه را در دستگاه تنفسی بیمار ، قرار دهد .
- انجام برونکوسکپی : برونکوسکپی ، روشی است که طی آن ، متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) ، وسیله ای به نام برونکوسکوپ را ، که در سر خود دوربینی برای مشاهده ی درون مجاری تنفسی و ریه ها دارد ، از طریق بینی وارد دستگاه تنفس می کند . از این روش برای بررسی ریه ها و مجاری تنفسی از نظر ابتلا به عفونت های مختلف ریوی ، تشخیص و شناسایی مشکلات ریوی ، نمونه برداری و ...استفاده می شود .
- بیوپسی پلور: بیوپسی یا نمونه برداری از مایع پلور جهت بررسی نمونه و انجام اقدامات تشخیصی و درمانی لازم توسط متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) انجام می شود .
- بیوپسی ریه به روش ترنس برونشیال : در مواردی که برونکوسکوپ به نواحی مد نظر پزشک امکان دسترسی ندارد ، یا برای تشخیص زود هنگام مواردی چون سرطان ریه ، متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) از این روش جایگزین برای نمونه برداری از ریه استفاده می کند .
لازم به ذکر است که متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) از سی تی اسکن برای بررسی ناهنجاری های موجود در ریه ها و مجاری تنفسی ، از پالس اکسی متری برای سنجش میزان اکسیژن خون ، از استتوسکوپ برای گوش دادن به صدای ریه های بیمار در هنگام تنفس عادی و شدید و ...در جهت تشخیص نهایی ، استفاده می کند .
جایگاه و عملکرد ریه در بدن
در بدن هر فرد ، دو ریه در طرفین ستون مهره ها ، در ناحیه ی حفره ی قفسه ی سینه ، قرار دارد . ریه ها از طریق مجاری تنفسی با هم و محیط بیرون بدن در ارتباط هستند و اکسیژن لازم برای مصرف سلول های مختلف بدن را تامین می کنند . همچنین باعث دفع و خروج گازهایی چون کربن دی اکسید از بدن ، می شوند . به طور کلی عملکرد آن ها ، در راستای تبادل گازهای تنفسی نظیر اکسیژن و کربن دی اکسید می باشد .
بیماری های رایج و شایع ریوی
از بیماری های شایع و رایج ریوی که باعث درگیری ریه ها می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- کرونا : بیماری با عامل ویروسی می باشد که مدتی است مردم را در سراسر جهان درگیر و گرفتار کرده است . این بیماری ، منجر به درگیری ریه های فرد آلوده می شود و نوعی بیماری تنفسی و واگیردار است . عمدتاً از راه های تنفسی مثل سرفه ، عطسه و ...منتقل می شود . با تلاش محققان ، برای این بیماری ، واکسن های معتبری ساخته شده که افراد با واکسینه شدن می توانند از خطر ابتلای شدید به این بیماری و مرگ تا حد زیادی جان سالم به در ببرند .
- آسم : نوعی بیماری تنفسی است که به دنبال التهاب مجاری تنفسی ایجاد می شود . مجاری تنفسی فرد مبتلا با قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ، گرد و غبار ، دود سیگار یا قلیان و...دچار التهاب می شود و علائم این بیماری بروز پیدا میکند.
- برونشیت : نوعی بیماری تنفسی است که به دنبال التهاب مجاری تنفسی بروز پیدا می کند . این بیماری به دو نوع مزمن و حاد تقسیم می شود .
- سرطان ریه : سرطان ریه که به دنبال از کار افتادن ترمز چرخه ی رشد و تقسیم سلولی اتفاق می افتد دو نوع دارد : 1.سرطان ریه ی سلول کوچک و 2. سرطان ریه ی سلول غیر کوچک . از علل شایع آن می توان به جهش ، مصرف بیش از حد دخانیات ، نداشتن رژیم غذایی و به طور کلی سبک زندگی سالم اشاره کرد . از علائم این بیماری نیز، میتوان به مواردی چون : سردرد ، سرفه های خونی و طولانی و مکرر ، درد در ناحیه ی قفسه ی سینه و ...اشاره کرد .
- آمفیزم : نوعی عارضه ی تنفسی است که منجر به نارسایی تنفسی در فرد می شود . از مهم ترین علل این بیماری می توان به مصرف بیش از حد دخانیاتی چون سیگار و قلیان اشاره کرد .
- فشار خون ریوی : نوعی بیماری قلبی – ریوی است که می تواند منجر به نارسایی قلبی هم بشود . چرا که باعث افزایش فشار و کار قلب برای پمپاژ خون بیشتر به سمت ریه ها می شود .
- ذات الریه : نوعی بیماری عفونی تنفسی ، شایع و رایج است که می تواند عوامل مختلفی همچون باکتری یا قارچ یا ویروس داشته باشد . خوشبختانه برای این بیماری نیز ، واکسن معتبر داریم . همه ی افراد علی الخصوص افرادی که بیش تر در معرض ابتلا به این بیماری هستند مثل افراد سالخورده یا افرادی که بیماری های زمینه ای یا مزمن دیگر نیز دارند ، میتوانند با واکسینه شدن در برابر این بیماری ، از خطرات آن ، جلوگیری کنند .
در چه مواردی به متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) مراجعه کنیم ؟
از مواردی که در پی آن ها باید به متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) مراجعه کنیم ، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- در صورت داشتن سرفه های طولانی و مکرر
- هنگام احساس درد در ناحیه ی قفسه ی سینه و خس خس و گرفتگی سینه
- در صورت داشتن سرفه های خونی
- در صورت داشتن خلط خونی
- هنگام تنگی نفس
- سرطان ریه
- آسم و آلرژی
- عفونت های ریوی
- گیر کردن شی خارجی در مجاری تنفسی یا ریه ها
متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) در چه مراکزی اقدام به معاینه و درمان بیماران می کند ؟
متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) در مراکز بهداشتی و درمانی مانند بیمارستان ها و درمانگاه های خصوصی ، دولتی و وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی ، اقدام به معاینه ، تشخیص و درمان بیماران می کند .لازم به ذکر است که متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) در مطب شخصی و سامانه های آنلاین پزشکی نیز ، به بیماران مشاوره می دهد .
بهترین متخصصان ریه ( فوق تخصصان ریه ) در کشور
برای گرفتن وقت مشاوره با بهترین متخصصان ریه ( فوق تخصصان ریه ) ، می توانید از سایت MEDIMEDIA استفاده کنید . در این سایت هزاران پزشک در حال فعالیت هستند و شما می توانید با مقایسه ی پزشکانی که در این سامانه فعالیت دارند ، متخصص ریه ( فوق تخصص ریه ) مد نظر خود را پیدا کنید و به صورت آنلاین نوبت بگیرید .
به طور خلاصه ، آنچه درباره ی متخصص ریه و بیماری های ریوی باید بدانیم این است که :
- با داشتن سبک زندگی سالم مثل تغذیه ی مناسب ، ورزش روزانه ، زندگی در مناطقی با آب و هوای سالم ، عدم مصرف الکل و دخانیاتی چون سیگار و قلیان و ...از ابتلا به بسیاری از بیماری های ریوی جلوگیری کنید .
- رعایت بهداشت را جدی بگیرید و از رعایت فاصله ی مناسب اجتماعی ، استفاده از دستمال کاغذی در حین سرفه و عطسه ، استفاده از ماسک و الکل در زمان پاندمی های جهانی مثل کرونا و ...غافل نشوید .
- از شروع مصرف دارو زیر نظر پزشک قبل از شروع فصول شیوع آلرژی ، غافل نشوید .
- از استفاده ی بیش از حد از موادی که تحریک کننده ی ریه ها هستند مثل سموم حشره کش ، عطرها و اسپری ها ، شوینده هایی مثل وایتکس و ...اجتناب کنید .
- در صورت زندگی دائم در مناطقی با آب و هوای آلوده و تنفس هوای آلوده حتماً مرتباً به متخصص ریه مراجعه کنید.
- هنگام مراجعه به متخصص ریه از اصرار به انجام سی تی اسکن ریه ها خودداری کنید و به پزشک خود اعتماد کنید. در صورت نیاز متخصص ریه دستور انجام سی تی اسکن را می دهد . با اصرار بیهوده هم باعث اتلاف وقت و هزینه های درمانی می شوید هم خود ار بیهوده در معرض اشعه قرار می دهید .
- پاندمی های جهانی که منجر به درگیری ریه ها می شوند مثل کرونا یا آنفولانزا را جدی بگیرید و از زدن واکسن کرونا و آنفولانزا اجتناب نکنید و با خیال راحت به علم اعتماد کنید ، چرا که همیشه در سراسر تاریخ علم ، نجات دهنده ی جان انسان ها بوده است .