متخصص عفونی کیست ؟
متخصص عفونی پزشکی است که ابتدا به مدت هفت سال به تحصیل در مقطع عمومی پزشکی پرداخته سپس بعد از شرکت در آزمون تخصص پزشکی و پذیرش در رشته ی تخصصی بیماری های عفونی به مدت چهارسال به یادگیری دانش و مهارت لازم برای تشخیص و درمان بیماری های عفونی می پردازد .
فوق تخصص عفونی کیست ؟
فوق تخصص عفونی پزشکی است که بعد از تحصیل در مقطع عمومی پزشکی به مدت هفت سال ، با شرکت در آزمون تخصص پزشکی و پذیرش در رشته ی تخصصی بیماری های داخلی ، ابتدا به مدت چهارسال به یادگیری مهارت و دانش لازم برای تشخیص و درمان بیماری های مربوط به اندام های داخلی بدن می پردازد . سپس برای ادامه ی تحصیل در مقطع فوق تخصص بیماری های داخلی ، رشته ی بیماری های عفونی و گرمسیری را برمی گزیند و به مدت دو سال به تحصیل در این رشته ی فوق تخصصی میپردازد . در واقع تفاوت متخصص عفونی و فوق تخصص عفونی در مسیری است که بعد از اتمام دوره عمومی طی کرده اند.
متخصص عفونی چه اقداماتی را برای درمان بیماران انجام می دهد ؟
متخصص عفونی در طی چهارسال تحصیل در این رشته ی تخصصی مهارت و دانش لازم را برای تشخیص و درمان بیماری های ناشی از میکروارگانیسم های بیماری زایی مثل ویروس ها ، قارچ ها ، باکتری ها ، انگل ها و ...را بدست می آورد . همچنین متخصصان این رشته در کنترل عفونت های بیمارستانی و بیماری های واگیردار نیز نقش دارند .
از جمله اقداماتی که متخصص عفونی برای تشخیص و درمان بیماران انجام می دهد می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- 1. پونکسیون مایع نخاعی : روشی است که طی آن متخصص عفونی با استفاده از سوزن و سرنگ مخصوصی از ناحیه ی کمر بیمار و از فاصله ی بین مهر های کمری او ، بخشی از مایع نخاعی جاری در کانال نخاعی را تخلیه می کند . همچنین نمونه را بررسی می کنند تا اقدامات درمانی لازم صورت گیرد .
- 2. پونکسیون مایع مفصلی : روشی است که طی آن متخصص عفونی با استفاده از سوزن و سرنگ مخصوصی ، بخشی از مایع مفصلی را تخلیه می کند . همچنین نمونه را بررسی می کنند تا اقدامات درمانی لازم صورت گیرد .
- 3. پونکسیون مایع آسیت : آسیت ، تجمع مایع اضافی در فاصله ی بین دیواره ی شکم و اندام های حفره ی شکمی است . این عارضه باعث ورم در ناحیه ی شکم می شود . از راه های درمانی آن می توان به پونکسیون و تخلیه ی مایع آسیت توسط متخصص عفونی اشاره کرد .
- 4. پونکسیون مایع پلور : مایع پلور ، مایعی است که در فضای بین دو لایه پرده ی پوشاننده ی ریه ها قرار دارد . هنگام تجمع بیش از حد مایع پلور در این فضا و ایجاد اختلال در تنفس طبیعی برای درمان آن متخصص عفونی اقدام به پونکسیون مایع پلور خواهد کرد .
- 5. بیوپسی پلور : بیوپسی یا نمونه برداری از مایع پلور جهت بررسی نمونه و انجام اقدامات تشخیصی و درمانی لازم توسط متخصص عفونی انجام می شود .
- 6. آسپیراسیون و تخلیه ی آبسه های سطحی : آسپیراسیون یک روش درمانی است که طی آن متخصص عفونی از لوله ای مخصوص یا سوزن برای خارج کردن مایعات مضر از مفاصل ، ریه ها ، یا سایر اندام ها یا بافت ها و همچنین تخلیه ی آبسه های سطحی استفاده می کند. علاوه بر این متخصص عفونی می تواند از آسپیراسیون برای نمونه برداری از مایعات و انجام بررسی های لازم برای تشخیص علائم عفونت استفاده کند.
- و ...
در چه مواردی باید به متخصص عفونی مراجعه کنیم ؟
از مواردی که در پی آن ها به متخصص عفونی ارجاع داده می شویم ، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- 1. ابتلا به بیماری های عفونی ویروسی و واگیردار مثل کرونا ، آنفولانزا ، ایدز ، هپاتیت و ...
- 2. تب بالا و طولانی مدت و تشنج
- 3. زخم پای دیابتی
- 4. در مواردی که عفونت ایجاد شده در بدن ، به آنتی بیوتیک ها مقاوم است وتوسط آن ها درمان نمی شود .
- 5. ابتلا به بیماری های عفونی دیگری مثل کزاز ، سفلیس ، مالاریا ، سل ، گاستروآنتریت و ...
- 6. ابتلا به عفونت های بیمارستانی مثل عفونت های شایع بعد ازعمل جراحی ، عفونت دستگاه ادراری ، عفونت های دستگاه گردش خون ، عفونت های تنفسی و ...
- 7. گازگرفتگی و ایجاد زخم روی بدن توسط حیوانات
- و ...
بیماری های عفونی چه بیماری هایی هستند ؟
بیماری های عفونی ، بیماری هایی هستند که ناشی از آلودگی به گونه های بیماری زای ویروس ها ، قارچ ها ، باکتری ها یا انگل ها می باشند . بعضی از این بیماری ها واگیردار هستند بنابراین می توانند از فرد آلوده به فرد سالم یا به طور مستقیم مثل بیماری کرونا یا از طریق جاندارانی چون حشرات مثل بیماری مالاریا منتقل شوند . بعضی دیگر از این بیماری ها نیز مسری نمی باشند . بسیاری از این بیماری ها ، قابل پیشگیری می باشند و واکسن نیز دارند .
از بیماری های عفونی می توان به بیماری هایی چون موارد زیر اشاره کرد :
- 1. کرونا با منشا ویروسی که این روزها بسیار شایع است.
- 2. ایدز با منشا ویروسی: امروزه بیماران مبتلا به ویروس HIV در صورت مراجعه ی به هنگام میتوانند از درمان های موجود استفاده کنند و کیفیت زندگی بالایی را تجربه نمایند.
- 3. هپاتیت با منشا ویروسی: هپاتیت درواقع به التهاب کبد گفته میشود که میتواند علل مختلفی داشته باشد که لزوما در دسته بیماری های عفئنی قرار نگیرد مثلا هپاتیت الکلی یا هپاتیت دارویی. اگر التهاب کبد در اثر عوامل عفونی ( مثلا هپاتیت ب) باشد برای درمان آنها به متخصص عفونی مراجعه کنید.
- 4. مالاریا با منشا انگلی: این بیماری در نواحی جنوبی ایران مخصوصا چابهار شایع است و مشخصه ی آن تب و لرز میباشد. در صورتی که درمان نشود میتواند مرگ بار باشد.
- 5. سل: منشا این بیماری نوعی مایکوباکتریوم است و انواع مختلفی دارد که معروف ترین آن سل ریوی میباشد که با سرفه های طولانی مدت و مزمن و تب طولانی باید به آن شک کرد. امروزه برای بیماری سل درمانهای موثری وجود دارد که متخصص عفونی بر آنها کاملا مسلط است.
- 6. عفونت های سیستم ادراری: سوزش ادرار، تکرر ادرار، درد ناحیه زیر شکم و... از جمله علایمی هستند که باعث میشوند به عفئنت ادراری شک کنیم. اگر عفونت های ادراری ساده به موقع درمان نشوند ممکن است از طریق مجاری ادراری بالا بروند و باعث عفونت کلیه شوند که بسیار خطرناک و حتی نیازمند بستری است.
- 7. کزاز: اگر قسمتی از پوست دچار زخم آلوده ای شود و فرد در گذشته بر علیه کزاز سابقه واکسیناسیون کامل نداشته باشد ممکن است به بیماری کزاز مبتلا شود.
- 8. سرخک با منشا ویروسی: در کودکان شایع است و با تب و بثورات پوستی بر تنه مشخص میشود. این بیماری بسیار مسری است.
- 9. انواع بیماری های قارچی در پوست و ناخن
- 10. سینوزیت ها
- 11. تب مالت با منشا باکتری بروسلوز که از طریق دام و لبنیات آلوده و غیرپاستوریزه به انسان منتقل میشود. در صورت تب بالا و لنگش و درد استخوانی باید به این بیماری شک کرد.
- 12. آنفولانزا با منشا ویروسی که در فصل های سرد سال شایع است. این بیماری معمولا خودمحدودشونده است ولی در افراد مسن و حامله و افرادی که به هردلیلی از سیستم ایمنی ضعیف تری برخوردارند باید به کمک داروهای ضدویروسی درمان شود.
- 13. آبله مرغان با منشا ویروسی که با تب و بثورات پوستی مشخص میشود. این بیماری نیز بسیار مسری است. نوع دیگری از همین ویروس میتواند باعث بروز بیماری زونا بشود که با بثورات ناحیه ای بسیار دردناک روی تنه (معمولا) مشخص میشود. ابتلا به آبله مرغان در حوالی زایمان بسیار خطرناک و نیازمند مراقبت های فوری از جنین است.
- 14. تبخال با منشا ویروسی (هرپس)
راه های انتقال بیماری های عفونی
از راه های انتقال بیماری های عفونی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- 1. تماس مستقیم فرد آلوده با فرد سالم ( سرفه ، عطسه ، دست دادن ، روبوسی و ... )
- 2. ترشحات جنسی
- 3. از مادر باردار به جنین از طریق جفت یا بعد از تولد از طریق شیر مادر
- 4. از حیوانات آلوده به انسان ها به عنوان مثال نیش حشرات
- 5. سطوح و اشیا آلوده
- 6. آب و غذای آلوده
- 7. تزریق خون آلوده
- و ...
راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی
از راه های انتقال بیماری های عفونی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- 1. رعایت بهداشت فردی و اجتماعی مثل شستن مرتب دست ها ، حفظ فاصله ی اجتماعی و ...
- 2. رعایت بهداشت جنسی ، عدم برقراری رابطه ی جنسی با افراد متعدد ، استفاده از وسایل حفاظتی حین رابطه
- 3. مراجعه به مراکز درمانی بهداشتی و معتبر برای انجام کارهایی چون دادن آزمایش خون ، انجام تزریقات و ...
- 4. واکسیناسیون در برابر آن دسته از بیماری های عفونی که واکسن معتبر دارند .
- 5. داشتن احساس مسئولیت و وجدان در برابر دیگر افراد جامعه هنگام آلودگی به بیماری های عفونی چون سرماخوردگی ، آنفولانزا ، کرونا و ... و عدم حضور در بین افراد سالم تا هنگام بهبودی کامل
- 6. مراجعه به مراکز زیبایی معتبرو بهداشتی جهت انجام کارهایی چون تتو روی پوست ، برداشتن ابرو، بوتاکس ، لیزر ، اپیلاسیون و ...
- 7. استفاده از حرارات مناسب برای طبخ و همچنین گرم کردن غذاها
- و ...
راه های درمان بیماری های عفونی
از راه های درمان بیماری های عفونی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- 1. استفاده از داروهای ضد قارچ خوراکی ، تزریقی و یا موضعی بسته به نوع عفونت قارچی بیمار
- 2. استفاده از داروهای ضد ویروس علیه بعضی از بیماری های عفونی با منشا ویروسی مثل آنفولانزا ، کرونا و ...
- 3. استفاده از داروهای ضد انگل علیه بعضی از بیماری های عفونی با منشا انگلی
- 4. استفاده ی دوز متعادل و مناسبی از آنتی بیوتیک ها علیه آن دسته از بیماری های عفونی با منشا باکتریایی که نسبت به آنتی بیوتیک ها مقاوم نشده اند .
- و ...
متخصص عفونی و فوق تخصص عفونی در چه مراکزی اقدام به درمان بیماران می کنند ؟
متخصص عفونی و فوق تخصص عفونی در مراکز بهداشتی و درمانی مثل درمانگاه ها ، بیمارستان های دولتی و خصوصی ، درمانگاه ها و بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی ، مطب های شخصی و سایت ها و اپلیکیشن های درمانی معتبر به صورت آنلاین و حضوری اقدام به تشخیص و درمان بیماری های عفونی می کنند .
بهترین متخصصان و فوق تخصصان عفونی در کشور
برای پیدا کردن بهترین متخصصان و فوق تخصصان عفونی می توان از اپلیکیشن MEDIMEDIA استفاده کرد که سامانه ای است که هزاران پزشک در آن فعالیت می کنند و شما می توانید با مقایسه ی پزشکانی که در این سامانه فعالیت داردند متخصص یا فوق تخصص عفونی مد نظر خود را پیدا کنید و آنلاین نوبت بگیرید .